top of page
2.
Comencem a escriure
2.1
El guió literari

El guió literari descriu allò que es veurà en la producció i els diàlegs, s'expliquen les accions dels personatges, es descriu l'entorn i allò que succeirà. Un bon guió literari ha de transmetre la informació necessària perquè els lectors visualitzen la pel·lícula en la seva imaginació.

​

Tenen algunes normes estàndard, per exemple com marcar els canvis d'escena o indicar si l'acció succeeix a l'interior o a l'exterior, de nit o de dia, etc. Està format per:

​

Capçalera d'escena.

​

Indica si l'escena serà en un interior o un exterior. INT o EXT

El lloc on transcorrerà l'acció.

L'hora del dia en que es filmarà l'acció. En general s'especifica si és DIA o NIT.

​

Exemple: INT.CASA-DIA

​

Descripció o Acció.

​

Descriu el que veu la càmera. S'escriu en temps present. 

​

Exemple: INT.HABITACIÓ-NIT

​

Maria entra a l'habitació. Mira al seu voltant angoixada. Sobre el llit un vestit vell.

​

Personatge.

​

Abans de cada bloc de diàleg s'ha d'especificar qui ho dirà.

​

Diàleg.

​

Acotació.

​

Serveix per donar informació addicional i va entre parèntesis.

​

Exemple: INT.HABITACIÓ-DIA

​

Àngel

(irònic)

​

Mai havia vist una habitació tan neta.

​

Transició.​

​​​

​

2.2
El guió tècnic

El guió tècnic té com a punt de partida el guió literari; és la transcripció escrita de les imatges i dels sons tal com apareixeran després a la pantalla. Determina exactament com s'han de gravar cada una de les seqüències de la pel·lícula. En el guió tècnic es fa un desglossament dels plans de cada seqüència, s'especifica el comportament dels actors i de la càmera, es detallen d'altres elements tècnic: il.luminació, efectes... i es concreta la banda sonora en relació amb els diferents plans.

​

Els sistemes de construcció del guió tècnic són diversos. De fet no és tan important el format, sinó que s'hi recullin totes les indicacions que cal considerar en el moment de la planificació, l'execució i el muntatge.


 ELS PLANS: s'han de detallar cada un dels plans que s'hauran de gravar, col·locant-los correlativament respecte l'ordre d'aparició i numerats. Pots visualtizar el vídeo del dia 4 sobre els plans per saber-ne més.

 

LOCALITZACIÓ I ELEMENTS TEMPORALS: de cada pla, o si es repeteix, de cada seqüència s'han de detallar les condicions de rodatge, interior o exterior, i els efectes de dia o nit.


LA CÀMERA: S'ha de precisar també, amb claredat, la posició de la càmera, l'objectiu que s'ha d'utilitzar, el punt de vista de la presa, el tipus de pla i altres detalls que conformaran l'enquadrament.


L'ACCIÓ: L'acció que s'ha de desenvolupar en cada un dels plans s'ha de descriure sintèticament, especificant el moviment intern del personatge en el quadre, i el moviment extern de la càmera amb els desplaçaments concrets.


BANDA SONORA: La banda sonora s'inclou normalment en una columna a part, paral·lela a les especificacions del cada un dels plans. En ella s'indiquen els components habituals: els diàlegs, la música, els efectes sonors i ambientals.

 

​EXEMPLE DE GUIÓ TÈCNIC

GUIÓTECNIC.png
2.2
Storyboard
storyboard breaking bad.jpg

L'storyboard és el guió il·lustrat. Està format per un conjunt de dibuixos en forma de vinyetes que representen les seqüències, de vegades fins i tot els plans, d'una pel·lícula. Aquest conjunt de vinyetes poden realitzar-se autònomament o col·locar-se al costat de les especificacions dels plans del guió tècnic. Aquest guió tècnic tan desenvolupat és especialment útil en seqüències amb accions complicades, produccions publicitàries i dibuixos animats. Es pot utilitzar durant el rodatge però sobretot és una eina útil durant la preproducció per tal de definir tots els elements que intervindran en l'enregistrament i perquè, els diferents professionals (escenògrafs, decoradors, director de fotografia, encarregats del vestuari, tècnics, etc.) discuteixin amb el director com han de ser les seqüències i quins són els preparatius i elements necessaris per a portar-les a terme. Actualment, molts storyboards es fan amb eines informàtiques.
 

Tasca

El guió literari, el guió tècnic i l'storyboard són eines que serveixen per recollir totes les indicacions que cal considerar en el moment de la planificació, l'execució i el muntatge. Cal que ens presenteu el vostre guió literari i el guió tècnic o storyboard, el que us vagi més bé, tenint en compte les diferents habilitats dels membres del vostre grup. El que és important és que continguin tota la informació necessària per a la postproducció: seqüència, escena, presa, pla i so ( si és necessari, ja que el curtmetratge és mut).

​

Informació més detallada sobre un storyboard: 

​

 

 

Durant el rodatge cal que porteu sempre amb vosaltres l'storyboard.

Aquí us podeu descarregar el model per fer el vostre storyboard :

A4                A3

​​​

​

​

​

creative commons.png

Projecte ideat per Maite Contrera, Jordi Gasch i Eva Hugas.

Disseny web Eva Hugas amb plantilla Wix.com

bottom of page