top of page
2.
Comencem a escriure
2.1
El guió literari

El guió literari és el primer element de treball de qualsevol producció. Aquest ens explica què succeeix, com és allò que veiem, com se'ns mostra i què podem escoltar. Com ja hem esmentat, allò que puguem llegir en un guió ja ens descriu poc o molt quina forma tindrà la narració audiovisual.


El guió literari dona forma a l'argument, configura el contingut de la pel·lícula i en determina bastant l'estètica. A partir d'aquest es pot començar a organitzar tota la fase de preproducció.

El guió literari s'estructura per seqüències, convenientment numerades i col·locades una al darrera de l'altra en ordre temporal. A l'inici de cada seqüència, s'indica on succeeix l'acció, si és un espai interior o exterior i també es pot especificar el moment del dia. De cada seqüència es descriu allò que succeeix i allò que podem escoltar.

 

Aquesta informació pot presentar-se de diverses formes. De manera genèrica, es fa una distinció entre el model nord-americà, que presenta acció i so en una sola columna, i l'europeu, que separa en dues columnes la informació referent a la imatge: l'acció, la descripció de llocs o personatges, i la referent al so: diàlegs, música, efectes i silenci.

​

Exemple:  fragment del guió de la pel.lícula JACKIE BROWN de Quentin Tarantino.

​

INTERIOR. AEROPORT INTERNACIONAL DE LOS ANGELES. DIA.

Sentim el ritme d'una MÚSICA SOUL funky dels anys 70.

Llavors ELLA entra en ESCENA.

Ella és la JACKIE BROWN, una hostessa que porta l'uniforme de la CABO AIR. (Una companyia petita que fa el pont aeri entre Los Angeles i Cabo San Lucas. 'Temps aproximat de vol: dues hores').

La Jackie s'està dreta, quieta, mentre una cinta transportadora la desplaça a poc a poc per l'aeroport. Els CRÈDITS APAREIXEN /DESAPAREIXEN davant seu.

La Jackie Brown és una dona negra molt atractiva d'uns quaranta-cinc anys, encara que sembla que en tingui trenta-cinc.

La cinta arriba al final, ella en surt.

Passa despreocupadament pel control de duanes i nosaltres la seguim amb l'STEDICAM mentre travessa l'aeroport a grans passos... Arriba a la porta d'embarcament... desapareix un moment dins l'avió... surt sense la bossa de mà... agafa el micròfon...

JACKIE (Al micro): Vol 710 a Cabo San Lucas embarcant per la porta 12. Només passatgers de primera classe.

... Somrient, recull les targes d'embarcament dels passatgers abans que pugin a l'avió.

​

Text i idea original de la pàgina de Batxillerat d'Arts, apartat de l'assignatura de Cultura Audiovisual. El guió cinematogràfic.

2.2
El guió tècnic

A partir del guió literari es pot definir el guió tècnic. El guió tècnic és la transcripció escrita de les imatges i dels sons tal com apareixeran després a la pantalla. Determina exactament com s'han de gravar cada una de les seqüències de la pel·lícula. En el guió tècnic es fa un desglossament dels plans de cada seqüència, s'especifica el comportament dels actors i de la càmera, es detallen d'altres elements tècnic: il.luminació, efectes... i es concreta la banda sonora en relació amb els diferents plans.

​

Els sistemes de construcció del guió tècnic són diversos. De fet no és tan important el format, sinó que s'hi recullin totes les indicacions que cal considerar en el moment de la planificació, l'execució i el muntatge.
ELS PLANS: s'han de detallar cada un dels plans que s'hauran de gravar, col·locant-los correlativament respecte l'ordre d'aparició i numerats.
LOCALITZACIÓ I ELEMENTS TEMPORALS: de cada pla, o si es repeteix, de cada seqüència s'han de detallar les condicions de rodatge, interior o exterior, i els efectes de dia o nit.
LA CÀMERA: S'ha de precisar també, amb claredat, la posició de la càmera, l'objectiu que s'ha d'utilitzar, el punt de vista de la presa, el tipus de pla i altres detalls que conformaran l'enquadrament.
L'ACCIÓ: L'acció que s'ha de desenvolupar en cada un dels plans s'ha de descriure sintèticament, especificant el moviment intern del personatge en el quadre, i el moviment extern de la càmera amb els desplaçaments concrets.
BANDA SONORA: La banda sonora s'inclou normalment en una columna a part, paral·lela a les especificacions del cada un dels plans. En ella s'indiquen els components habituals: els diàlegs, la música, els efectes sonors i ambientals.

​

EXEMPLE DE GUIÓ TÈCNIC

GUIÓTECNIC.png
2.3
Storyboard
storyboard breaking bad.jpg

L'storyboard és el guió il·lustrat. Està format per un conjunt de dibuixos en forma de vinyetes que representen les seqüències, de vegades fins i tot els plans, d'una pel·lícula. Aquest conjunt de vinyetes poden realitzar-se autònomament o col·locar-se al costat de les especificacions dels plans del guió tècnic. Aquest guió tècnic tan desenvolupat és especialment útil en seqüències amb accions complicades, produccions publicitàries i dibuixos animats. Es pot utilitzar durant el rodatge però sobretot és una eina útil durant la preproducció per tal de definir tots els elements que intervindran en l'enregistrament i perquè, els diferents professionals (escenògrafs, decoradors, director de fotografia, encarregats del vestuari, tècnics, etc.) discuteixin amb el director com han de ser les seqüències i quins són els preparatius i elements necessaris per a portar-les a terme. Actualment, molts storyboards es fan amb eines informàtiques.
 

Tasca

El guió tècnic i l'storyboard són eines que serveixen per recollir totes les indicacions que cal considerar en el moment de la planificació, l'execució i el muntatge. Cal que ens presenteu el vostre guió literari i un guió tècnic o storyboard, el que us vagi més bé, tenint en compte les diferents habilitats dels membres del vostre grup. El que és important és que continguin tota la informació necessària per a la postproducció: seqüència, escena, presa, pla i so ( si és necessari, ja que el curtmetratge és mut).

​

Durant el rodatge cal que porteu sempre amb vosaltres l'storyboard.

Teniu 3 models diferents de Story Board per descarregar si ho necessiteu:

​

​

​

​

​

bottom of page